هک شدن گوشی بدترین اتفاقی است که می‌تواند برای کسی بیفتد، بنابراین اگر فکر می‌کنید گوشی شما هک شده است، باید در اسرع وقت اقدامات لازم را انجام دهید تا از اطلاعات شخصی و محرمانه خود محافظت کنید. در موبایلتو به شما می‌گوییم در صورت هک شدن گوشی چه اقداماتی باید انجام دهید. با ما همراه باشید!

از کجا بفهمم گوشی من هک شده است؟

از گزینه‌هایی که نشان می‌دهد گوشی شما هک شده است، خالی شدن سریع شارژ باتری، کند شدن و دیر اجرا شدن برنامه‌ها، فعالیت‌های عجیب در گوشی مثل باز شدن خودکار برنامه‌ها یا نمایش پیام‌های ناشناس و بی‌معنی و یا دریافت تماس یا پیام‌های ناآشنا در لاگ یا هیستوری تماس‌های گوشی است.

نکته

یک گوشی هک شده اغلب ممکن است به هک شدن حساب‌های آنلاین هم منجر شود، چرا که هکرها اغلب از ویژگی لاگین خودکار (autologin) و با استفاده از رمزهای عبور ذخیره شده شما برای دسترسی به حساب‌های کاربری‌تان استفاده می‌کنند. بنابراین بعد از اینکه با کمک این مقاله گوشی هک شده خود را نجات دادید، حتما تمام حساب‌های کاربری خود را در تمام برنامه‌ها چک کنید و رمز عبور جدیدی برای همه آن‌ها تعریف کنید.

دلایل هک شدن گوشی 

گوشی موبایل شما به دلایل مختلفی ممکن است هک شود که بسیاری از آن‌ها قابل کنترل نیست و نمی‌توانید از بروز آن‌ها جلوگیری کنید.

  • کلیک روی لینک‌ها در سایت‌های مختلف که ممکن است آلوده به ویروس باشد و شما را به وبسایتی هدایت کند که بدافزار مورد نظر را روی گوشی شما نصب یا به اطلاعات گوشی شما دسترسی پیدا کند.
  • انتخاب لینک‌ها در ایمیل‌های ناآشنا که به طور گسترده موجب فیشینگ و ورود نرم‌افزارهای مخرب به گوشی شما می‌شود.
  • هک سیم‌کارت که در این حالت هکر، اپراتور سیم‌کارت شما را متقاعد می‌کند که صاحب سیم‌کارت است و برای او یک سیم‌کارت جایگزین ارسال می‌کنند.
  • اتصال هکرها از طریق بلوتوث یا Wi-Fi به گوشی شما

صرف نظر از اینکه هکرها چگونه موفق می‌شوند بدافزار یا ویروس را روی گوشی شما نصب کنند، نتیجه‌ای که حاصل می‌شود معمولا یکسان است. در تمام موارد هکر تلاش می‌کند تمام اطلاعات موجود در گوشی شما را برای سودآوری یا سوء استفاده از شما بدزدد.

این کار می‌تواند جستجو در فولدرها و فایل‌های شخصی شما باشد تا اطلاعات مهم و حساس مثل جزئیات حساب بانکی، شماره بیمه یا رمز عبور حساب‌های کاربری‌تان را بدزدد و از آن‌ها برای برداشت وجه یا باج‌گیری از شما استفاده کند.

بعد از اینکه گوشی هک شد چه کار باید بکنیم؟

با استفاده از مراحل زیر می‌توانید گوشی خود را از بدافزارها و ویروس‌ها پاکسازی کنید و هک شدن را از بین ببرید. اصلاحات و روش‌هایی که در ادامه گفته می‌شود، برای گوشی‌های اندروید صرف نظر از سازنده قابل استفاده است.

۱. در اولین قدم، حالت امن اندروید یا Android Safe Mode را فعال کنید. وقتی این حالت فعال شد، تمام برنامه‌های تازه نصب شده یا ناآشنا را از روی گوشی خود پاک کنید. حتما برنامه‌های مخفی شده را هم بررسی کنید و اگر موردی بود که برایتان آشنا نبود، حتما آن را هم پاک کنید. هم‌چنین می‌توانید با باز کردن گوگل‌پلی و انتخاب My apps & games و گزینه Last Updated، تمام برنامه‌هایی که به تازگی نصب یا به‌روزرسانی شدند ببینید. حذف برنامه‌های ناشناس یا به تازگی نصب شده می‌تواند به حذف نرم‌افزار مخرب و بدافزارهایی که به صورت تصادفی روی گوشی نصب کردید، کمک کند.

۲. یک آنتی‌ویروس موبایل مطمئن را نصب و اجرا کنید. این برنامه گوشی شما را اسکن می‌کند و فایل‌ها، فولدرها و برنامه‌های مشکوک یا بدافزارهایی را که امنیت گوشی شما را به خطر می‌اندازند، شناسایی و آن‌ها را برای همیشه حذف می‌کند.

۳. اگر گوشی اندروید خود را روت (Root) کرده باشید، قسمت‌هایی از سیستم را فعال می‌کنید که به طور طبیعی توسط لایه‌های امنیتی خاصی محافظت می‌شوند. برای رفع این مشکل، باید از یکی از برنامه‌های روت کردن مثل SuperSU برای آن‌روت کردن گوشی و ایمن کردن دوباره آن استفاده کنید.

۴. لاک اسکرین یا پین‌کد گوشی خود را بازنشانی کنید. این کار باعث می‌شود اگر هکرها با این دو روش به اطلاعات گوشی شما دسترسی پیدا کردند، دیگر نتوانند به گوشی شما راه پیدا کنند. برای امنیت بیشتر می‌توانید برای هر برنامه رمز عبور تعریف کنید.

۵. رمز عبور حساب‌های کاربری خود را بازنشانی کنید. در صورتی که از برنامه‌های Office 365 استفاده می‌کنید رمز عبور حساب‌های کاربری مایکروسافت را تغییر دهید. حتی بهتر است رمز عبور اینستاگرام و جیمیل خود را هم تغییر دهید. عوض کردن رمز عبور تمام حساب‌های کاربری ممکن است سخت و وقت‌گیر باشد، اما اگر هکری در گوشی شما رخنه کرده باشد، تنها راه رهایی از او، ایمن ساختن تمام حساب‌های کاربری‌تان است. 

۶. اگر متوجه شدید دیگر تماس‌های ورودی یا پیام دریافت نمی‌کنید، شماره‌های ناشناس یا تماس‌های ناآشنا در هیستوری تماس‌های شما وجود دارد یا برنامه ردیاب، موقعیت مکانی نادرستی را برای گوشی شما نمایش می‌دهد، ممکن است سیم‌کارت شما هک یا شبیه‌سازی شده باشد. این کار معمولا توسط هکری انجام می‌شود که از مهندسی اجتماعی استفاده می‌کند تا اپراتور سیم‌کارت شما را متقاعد کند یک سیم‌کارت جدید به او بدهند. اگر به این گزینه مشکوک هستید، می‌توانید با اپراتور خود تماس بگیرید، استعلام بگیرید و اگر شکتان درست بود، از اپراتور بخواهید سیم‌کارت شبیه‌سازی شده را از دسترسی خارج کنند. 


امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. شما هک شدید؟ برای رفع مشکل چه کاری انجام دادید؟ تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.