مدت زیادی گذشته، نه؟ از زمانی که موتورولا آخرین پرچم‌دارش یعنی Moto Z2 را در سال ۲۰۱۷ به بازار عرضه کرد! این گوشی هیچ شباهتی به Moto Z4 و Moto Z3 نداشت و یک پرچم‌دار واقعی بود. حالا بعد از گذشت حدود سه سال، موتورولا با +Moto Edge بازگشته تا باز هم نام موتورولا را در تمام جهان سر زبان‌ها بیندازد و پرچم این شرکت را بالا ببرد. در این مقاله قرار است به نقد و بررسی موتورولا اج پلاس (Edge Plus) بپردازیم که یکی از گوشی‌های جذاب چند ماه گذشته است و البته ایراداتی هم دارد که با هم مرور می‌کنیم.

این یک بازگشت جسورانه است و Edge پلاس با قیمت ۱۲۰۰ یورویی با اینکه خیلی گران نیست، اما ارزان هم نیست! در آن سوی اقیانوس اطلس، این گوشی با قیمت معقول‌تر ۱۰۰۰ دلار و تحت نظارت Verizon تولید و عرضه می‌شود و حتی بدون در نظر گرفتن امکانات، یک گوشی جذاب خواهد بود.

معرفی و نقد و بررسی موتورولا اج پلاس (Edge Plus)

موتورولا Edge Plus گزینه‌های زیادی برای ارائه دارد و این نقد و بررسی قطعا یک مقاله کامل و جامع خواهد بود. در این گوشی یک نمایشگر از نوع Endless Edge تعبیه شده که در صدر تمام ویژگی‌های جذاب قرار می‌گیرد و برخی آن را نمایشگر آبشاری می‌نامند، چون ماهیتش به گونه‌ای است که به طرفین گوشی می‌ریزد و به قاب پشتی می‌رسد و این طراحی به حدی منحصر به فرد است که حتی سامسونگ هم از آن استفاده نمی‌کند. یک پنل OLED با پشتیبانی از HDR10+ و نرخ تازه‌سازی ۹۰ هرتز برای این نمایشگر در نظر گرفته شده است. 

اگرچه این نمایشگر در مقایسه با صفت «پرچم‌دار» که روی آن گذاشته شده همخوانی ندارد و از وضوح 1080p (به جای 1440p) و نرخ تازه‌سازی ۹۰ هرتز (به جای ۱۲۰ هرتز رقبا) بهره برده، اما طراحی Edge آن همچنان برترین ویژگی این گوشی است که آن را از دیگران متمایز می‌کند. 

طراحی و ساخت؛ منحصر به فرد و تک

گلکسی نوت اج (Galaxy Note Edge) گوشی هوشمند برجسته‌ای بود که نمایشگرهای خمیده را باب کرد و بعد از آن تمام گوشی‌های هوشمند بالارده سامسونگ این انحنا را روی نمایشگرهای خود داشتند. این ترند در سال ۲۰۱۴ شروع شد و تا سال ۲۰۲۰ با آخرین پرچم‌دار موتورولا هم ادامه داشت. اولین گوشی موتورولا که با نمایشگر خمیده عرضه شد، سال ۲۰۱۷ و با عنوان Moto Z2 Force بود، اما سه سال هم زمانی طولانی در این صنعت است. با این حال الان و امروز با گوشی موتورولا Edge+ با شما هستیم و به نقد و بررسی ویژگی‌های اج پلاس می‌پردازیم که هیچ شباهی با نوت اج ندارد، اما با این حال هم‌چنان خیلی چشمگیر است. 

نمایشگر متمایزترین نقطه طراحی اج پلاس است و یکی از مواردی است که ما واقعا آن را دوست داریم. نمایشگرهای خمیده در مقایسه با نمایشگر مسطح و تخت خیلی جذاب‌تر و باحال‌تر هستند. این نمایشگر به دلیل نوع طراحی‌اش، حاشیه چپ و راست ندارد و لبه‌های بالا و پایین حاشیه‌هایی دارند که البته آن‌ها هم خیلی پهن نیستند. در لبه بالایی بریدگی کوچکی وجود دارد که محل قرارگیری بلندگوی مخاطب است که نقش بلندگوی دوم را هم بازی می‌کند. 

چیزی که موتورولا با نام «منحنی بی‌پایان» عرضه کرده، در نهایت جایی به پایان می‌رسد، اما در مقایسه با گوشی‌های دیگر با نمایشگرهای خمیده بسیار خمیده‌تر است و به جای اینکه در میانه فریم گوشی تمام شود، تا قاب پشتی ادامه دارد و دور تا دور لبه سمت چپ و راست را می‌پوشاند. این طراحی باعث شده فریم آلومینیومی گوشی بی‌نهایت باریک باشد و دکمه‌های کنترل صدا و دکمه پاور هم ظرافت زیادی داشته باشند، اما با این حال، طراحی دکمه‌ها با اینکه کوچک هستند، اما به خوبی کار می‌کنند و حس کلیک خوبی زیر انگشت دارند.

لبه‌های بالایی و پایینی فریم پهن‌تری دارند و محل قرارگیری درگاه‌هاست. لبه پایینی میزبان درگاه شارژ و جایگاه سیم‌کارت و بلندگوی اصلی گوشی است. لبه بالایی هم جک ۳.۵ میلی‌متری صدا را می‌بینیم که یکه و تنها فرمانروایی می‌کند. این گوشی فقط یک سیم‌کارت می‌خورد و گزینه‌ای برای اضافه کردن کارت حافظه جانبی وجود ندارد. 

مثل هر پرچم‌دار دیگری، قاب پشتی موتورولا Edge Plus هم از شیشه ساخته شده است. مشخص نیست روکش محافظ این شیشه کورنینگ گوریلا گلس ۵ است یا نه! بنابراین بهتر است با احتیاط این گوشی را حمل کنید یا از یک قاب محافظ برای آن استفاده کنید.

روی قاب پشتی به ماژول دوربین می‌رسیم که طراحی زیبایی دارد. این ماژول کاملا متراکم است و فقط چند میلی‌متر بیرون آمده و یک حلقه فلزی همه چیز را نگه می‌دارد. برآمدگی دوربین باعث شده گوشی روی سطوح صاف کمی لق بزند، اما اگر از یک قاب محافظ مناسب استفاده کنید، این مشکل حل می‌شود.

یکی از مواردی که باید در نقد و بررسی موتورولا اج پلاس به آن بپردازیم، محافظت مناسب این گوشی در برابر گرد و غبار و آب است. در تبلیغات این گوشی گفته شده Edge پلاس با لایه دافع آب طراحی شده است و محافظت آن در برابر نشت آب، پاشیده شدن آب و بارش باران است. پس نتیجه می‌گیریم غوطه‌ور شدن در آب چیزی نیست که این گوشی بتواند تحمل کند و حتما خراب می‌شود. این گزینه کمی ناامیدکننده است، چرا که در میان پرچم‌داران حال حاضر گوشی‌های زیادی با IP68 عرضه می‌شوند.

گوشی موتورولا Edge پلاس، یک اسکنر اثر انگشت زیر نمایشگر دارد که از نوع اپتیکال است و به سرعت و دقت عمل می‌کند و یک تجربه قابل اعتماد برای کاربر فراهم می‌کند. این اسکنر همیشه روشن است و نیاز نیست نمایشگر را روشن کنید یا آن را از حالت آماده به کار خارج کنید تا کار کند. 

صفحه‌نمایش؛ ۶.۷ اینچی منحنییییی

در این قسمت از نقد و بررسی موتورولا اج پلاس به بحث درباره نمایشگر آن می‌پردازیم که از ابتدا یکی از جذاب‌ترین موضوعات مورد بحث ما بود. این گوشی یک نمایشگر ۶.۷ اینچی با پنل OLED دارد که به طرفین لبه‌ها می‌رسد و باعث می‌شود در مقایسه با تعداد پیکسل‌هایی که دارد، باریک‌تر به نظر برسد. این نمایشگر نسبت تصویر ۱۹.۵:۹ دارد و وضوح آن ۲۳۴۰x۱۰۸۰ است. این وضوح و ابعاد یعنی تراکم پیکسلی نمایشگر ۳۸۵ پیکسل در هر اینچ است که خیلی بد نیست، اما در حد گوشی‌های پرچم‌دار هم نیست!

روشنایی این نمایشگر ۴۲۲ نیت است که در نور شدید و حالت تنظیم خودکار روشنایی، تا ۶۰۷ نیت هم ثبت شد. با توجه به اینکه دیگر گوشی‌های پرچم‌دار روشنایی ۸۰۰ نیت را هم ارائه کردند، خیلی نمی‌توان این میزان را در اج پلاس بالا و ناب دانست.

طول عمر باتری

گوشی موبایل موتورولا اج پلاس یک باتری قدرتمند ۵۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی دارد که در این مورد انتخاب خوب و دقیقی داشته است. گلکسی S20 اولترا هم همین باتری را دارد. این باتری در تست‌ها و بررسی‌های ما سربلند بود و به اعداد و ارقام جذابی دست پیدا کردیم. این گوشی ۲۰ ساعت پخش ویدیو، ۱۴ ساعت وبگردی و بیش از ۳۸ ساعت تماس صوتی داشت. عملکرد آماده به کار این گوشی خیلی چشم‌گیر نبود و فقط ۱۰۰ ساعت دوام آورد. دلیل اصلی هم وجود نمایشگر ۹۰ هرتزی است که قابلیت تطبیق ندارد و چه برای وبگردی و چه تماشای ویدیو از یک حالت ثابت استفاده می‌کند و همین مسئله مصرف باتری را بالا می‌برد.

نرم‌افزار و عملکرد؛ اندروید ۱۰ با طعم موتورولا

موتورولا برای اکثر گوشی‌های هوشمند خود اندروید استوک یا همان اندروید خام را استفاده می‌کند، حتی برای آن دسته از گوشی‌هایی که در برنامه Android One قرار ندارند. با این حال، فهرست گسترد‌ه‌ای از ویژگی‌های سفارشی وجود دارد که به خوبی در Moto App گنجانده شده‌اند.

سخت‌افزار و کارایی

در این قسمت از نقد و بررسی موتورولا اج پلاس باید به مهم‌ترین قطعات این گوشی، یعنی سخت‌افزار درونی آن بپردازیم و ببینیم این شرکت از چه سخت‌افزاری برای پرچم‌دارش استفاده کرده است. موتورولا Edge پلاس از تراشه اسنپدراگون ۸۶۵ استفاده می‌کند که تا امروز یکی از بهترین و بالارده‌ترین تراشه‌هاست. این گوشی پیکربندی خاصی ندارد و فقط با ۱۲ گیگابایت رم و ۲۵۶ گیگابایت حافظه داخلی عرضه می‌شود.

عملکرد این گوشی مثل اکثر دستگاه‌های دیگری است که با پردازنده اسنپدراگون ۸۶۵ کار می‌کنند و کارکرد قوی و قابل اعتمادی دارد و برای کارهای روزمره و بازی و کارهای نسبتا سنگین به خوبی جواب داده است و یک گوشی قدرتمند به حساب می‌آید.

یکی از ویژگی‌های جذاب موتورولا اج پلاس این بود که بعد از تست‌های سنگین و کاربری مداوم اصلا داغ نشد و این مورد در نوع خود خیلی جذاب است. با اینکه از تمام توان سخت‌افزاری استفاده کرد و نرخ تازه‌سازی نمایشگر هم بالا بود، اما گرم نشدن گوشی بسیار جالب بود و نشان از سیستم خنک‌کنندگی عالی آن دارد.

دوربین؛ سه‌گانه با رفتاری عجیب

در نقد و بررسی موتورولا اج پلاس به قسمت دوربین آن می‌رسیم. در این گوشی از یک دوربین سه‌گانه استفاده شد که با یک جفت سنسور ToF (زمان پرواز) همراه شده است. این ترتیب برای اکثر گوشی‌های پرچم‌دار و بالارده استاندارد است: یک لنز اصلی، یک لنز فوق عریض و یک لنز تله‌فوتو!

لنز اصلی ۱۰۸ مگاپیکسل و از نوع Samsung ISOCELL Bright HMX است. این لنز همان قطعه‌ای است که در شیائومی می ۱۰ پرو هم استفاده شده است (در شیائومی Tetracell و در موتورولا Quad Pixel است). این لنز دیافراگم f/1.8 و لرزشگیر اپتیکال تصویر دارد. 

لنز فوق عریض یک سنسور ۱۶ مگاپیکسلی است و با دیافراگم f/2.2 و فوکوس خودکار، گزینه جذابی است که تجربه کار کردن با آن عالی است. لنز تله‌فوتو یک سنسور ۸ مگاپیکسلی OmniVision Type است که دیافراگم f/2.4 و تا سه برابر زوم اپتیکال دارد. 

این دوربین‌ها در حالت اتوماتیک، با وضوح ۲۷ مگاپیکسل عکاسی می‌کنند و هر سه لنز به طور همزمان و با وضوح یکسان عمل می‌کنند. پس فکر کنید لنز تله‌فوتو ۸ مگاپیکسلی به طور خودکار با سه برابر ظرفیتش عکاسی کند. البته این سیستم عجیب را در تولیدات اخیر موتورولا زیاد دیدیم، اما اینکه چرا این کار را می‌کند از دانش ما فراتر است. 

کیفیت تصاویر ثبت شده با دوربین موتورولا اج پلاس در نور طبیعی روز عالی است. جزئیات و رنگ‌ها به خوبی نمایش داده می‌شوند و بافت اشیا و آیتم‌های موجود در عکس بسیار طبیعی و عالی است. عکاسی با لنز اصلی تجربه فوق‌العاده‌ای است، البته نویز در تصاویر دیده می‌شود که با فعال کردن HDR اوضاع بهتر می‌شود. عکاسی با لنز فوق عریض هم خوب است و البته چند ایراد دارد. یکی اینکه HDR ندارد، بنابراین دامنه دینامیکی افت می‌کند. مورد بعد اینکه اصلاح به‌هم‌ریختگی خطوط ندارد و به همین دلیل انحنا یا خطوط صاف گاهی کج و معوج ثبت می‌شود. 

عکس‌هایی که لنز تله‌فوتو با وضوح ۲۷ مگاپیکسلی می‌گیرد، کاربرد چندانی ندارند و همان ۸ مگاپیکسل هم برای بزرگ‌نمایی تصویر یا ثبت عکس‌هایی با پس‌زمینه تار به اندازه کافی خوب است. حتی می‌توان گفت با وضوح بیشتر، عملکرد دوربین واقعا بد می‌شود و هنوز هم نفهمیدیم چرا موتورولا چنین کاری کرده است. عکاسی پرتره با این دوربین‌ها از جزئیات خوبی برخوردار هستند و پس‌زمینه را به خوبی تار می‌کنند.

دوربین سلفی موتورولا اج پلاس یک سنسور ۲۵ مگاپیکسلی دارد که از سنسور Quad Pixel استفاده می‌کند و در حالت پیش‌فرض با وضوح ۶.۲ مگاپیکسل عکس می‌گیرد. لنز دوربین سلفی فوکوس ثابت دارد و دیافراگم آن f/2.0 است. تصاویر ثبت شده نسبتا خوب هستند و دامنه دینامیکی و رنگ‌های خوبی دارند. هم‌چنین فاصله زوم برای طول دست کاملا مناسب است و نیازی نیست برای عمل کردن فوکوس با گوشی درگیر شوید.

گوشی موبایل موتورولا Edge Plus می‌تواند با کیفیت 6K و سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه فیلم‌برداری کند. اگرچه هنوز دستگاهی نیست که این کیفیت را پخش کند، اما می‌توانید با کیفیت 4K فیلم‌برداری کنید و خروجی فوق‌العاده‌ای به شما خواهد داد.

جمع‌بندی؛ پرچم‌داری جذاب و عجیب

به نظر می‌رسد موتورولا قصد دارد با طراحی و تولید پرچم‌داران جدید، وقفه سه‌ساله و تمرکز روی گوشی‌های میان‌رده را کنار بگذارد. البته این گوشی تمام مولفه‌های یک گوشی بالارده را ندارد و در بعضی قسمت‌ها پایین‌تر از رقبای هم‌رده‌اش است. دوربین با پیش‌فرض‌ها و حالت خودکار عجیب، نمایشگر با وضوحی که چندان بالارده نیست و شارژی که چندان هم سریع نیست، از جمله مواردی هستند که شاید هنگام خرید مرددتان کند. اما طراحی زیبا، نمایشگر منحنی (خیلی منحنی)، بدنه شیشه‌ای زیبا، عملکرد سخت‌افزاری قوی و دوربین‌های خوب از مزایای این گوشی هستند و می‌توانید برای خرید به آن فکر کنید.

نظرات و پیشنهادات خود را درباره این گوشی و درباره نقد و بررسی موتورولا اج پلاس با ما در میان بگذارید.