یک سال دیگر، یک ROG Phone دیگر! ایسوس چهار سال است که بی‌وقفه تلاش می‌کند تا «بهترین تجربه بازی با گوشی موبایل» را در اختیار کاربران قرار دهد. البته باید این را اضافه کنیم که موفقیت‌های بزرگی هم کسب کرده است. امروز در موبایلتو قرار است به نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 بپردازیم که تا حدی با آن آشنا هستید. این محصول یکی دیگر از اعضای خانواده Republic of Gamers (جمهوری گیمرها) است که در مقایسه با محصولات قبلی خود کمی متفاوت است و البته از بسیاری جهات هم شبیه پیشینیان خود است. موارد زیادی وجود دارد که بخواهید درباره آن‌ها صحبت کنیم، بنابراین بدون اتلاف وقت به اصل مطلب می‌پردازیم.

معرفی و نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5

اول از همه باید به این نکته اشاره کنیم که بله! به جای ایسوس راگ فون ۴ با ایسوس راگ فون ۵ سر و کار خواهیم داشت. نگران نباشید، شما چیزی را از دست نداده‌اید. ایسوس به عمد نسخه ۴ را حذف کرده و آن هم به این دلیل است که عدد «چهار» (Four) در زبان چینی به طور کاملا اتفاقی شبیه کلمه مرگ در این زبان است. بنابراین کاملا طبیعی است که آن‌ها این کلمه را بد یمن بدانند و از آن دوری کنند.

مشخصات ایسوس ROG Phone 5 در یک نگاه

Body: 172.8x77.3x10.3mm, 238g; metal body; RGB light      panel (on the back), Pressure sensitive zones (Gaming triggers)

Display: 6.78" AMOLED, 1B colors, 144Hz, HDR10+,      800 nits (typ), 1200 nits (peak), 1080x2448px resolution, 20.4:9 aspect      ratio, 395ppi

Chipset: Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 (5 nm):      Octa-core (1x2.84 GHz Kryo 680 & 3x2.42 GHz Kryo 680 & 4x1.80 GHz      Kryo 680); Adreno 660

Memory: 128GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM, 256GB 16GB RAM;      UFS 3.1

OS/Software: Android 11, ROG UI

Rear camera: Wide (main): 64 MP, f/1.8, 26mm,      1/1.73", 0.8µm, PDAF; Ultra wide angle: 13 MP, f/2.4,      11mm, 125˚; Macro: 5 MP, f/2.0

Front camera: 24 MP, f/2.5, 27mm (wide), 0.9µm

Video capture: Rear camera: 8K@30fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@480fps; gyro-EIS; Front camera:1080p@30fps

Battery: 6000mAh; Fast charging 65W, Reverse charging 10W, Power Delivery 3.0, Quick Charge 5

Misc: Fingerprint reader (under display, optical); NFC; 3.5mm jack

گوشی‌های راگ فون ۵ بسته به نحوه شمارش، بین دو تا پنج نسخه مجزا دارند. نسخه اصلی راگ فون ۵ سه نوع A، B و C دارند که هر کدام دارای پهنای باند و نوع اتصال به شبکه متفاوت هستند و حافظه رم آن‌ها هم متفاوت است. نسخه C نسخه پایه است و ۸ گیگابایت رم و ۱۲۸ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی دارد و البته یک نسخه ۱۲ گیگابایت رم و ۲۵۶ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی هم دارد. نسخه B دارای ۱۶ گیگابایت رم و ۲۵۶ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی است. نسخه A ظرفیت پایه ۸ گیگابایت رم و ۱۲۸ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی ندارد، اما می‌توان آن را در هر دو پیکربندی ۱۲ و ۱۶ گیگابایت رم و ۲۵۶ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی خریداری کرد.

واضح است که برخی از گوشی‌ها با مدل‌ها و نسخه‌های مختلف برای بازارهای مختلف در نظر گرفته شده‌اند. البته این مسئله کمی گیج‌کننده است، اما امسال همه‌چیز فراتر از نسخه اصلی این گوشی است و البته در مورد نسخه «Strix» صحبت نمی‌کنیم! امسال دو مدل ROG Phone 5 Pro و ROG Phone 5 Ultimate ساخته شدند که باید درباره آن‌ها صحبت کنیم.

نسخه پرو دارای ۱۶ گیگابایت رم و ۵۱۲ گیگابایت حافظه داخلی است، در حالی که نسخه Ultimate دارای ۱۸ گیگابایت رم است و البته باید این نکته را یادآور شویم که این نسخه خیلی محدود و کم است و به صورت انحصاری و خاص تولید می‌شود.

طراحی و ساخت

خیلی بعید است با دیدن گوشی‌های راگ فون آن‌ها را نشناسید! این گزینه برای ROG Phone 5 هم صدق می‌کند و به محص دیدن گوشی می‌توانید بگویید کدام مدل است. اگرچه پیش‌تر هم گفته شد، سبک آن با گوشی‌های اصلی ROG خیلی متفاوت است. کاملا واضح است که ایسوس به دنبال طراحی ساده است و نمی‌خواهد گوشی جسورانه و غیرعادی بسازد. چرا که باور دارد گوشی‌های گیمینگ هم باید ظاهری داشته باشند که همیشه و همه‌جا بتوان از آن‌ها استفاده کرد.

مثلا گوشی راگ فون ۳ که سال پیش معرفی شد به قدری عادی و ظریف طراحی شده بود که ما هم گفتیم به راحتی می‌توانید این گوشی را به اتاق هیئت مدیره ببرید و کسی متوجه نشود یک گوشی گیمینگ در دستتان است!‌ در نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 باید بگوییم این روند حتی بیشتر هم شده است. عناصر کلیدی مثل لوگوی بزرگ ROG هم‌چنان روی قاب پشتی هست، اما کمی به سمت راست متمایل شده و جزیره دوربین با زاویه‌های تیزتری طراحی شده‌اند.

در این گوشی طراحی‌های خشن و خطوط و زوایای عجیب مدل‌های قبلی کمتر دیده می‌شود. هم‌چنین سطح خنک‌کننده و قسمت‌های فلزی و محصور شده هم به ندرت دیده می‌شود. در عوض از مولفه‌های شیک و عناصر تجاری و تطابقات هندسی بیشتر استفاده شده است. یک نمایشگر با ماتریس نقطه‌ای در قاب پشتی این گوشی دیده می‌شود که در واقع پس‌زمینه لوگوی ROG است. این طراحی ما را به یاد طراحی متمایز و جذاب لپ‌تاپ ROG Zephyrus می‌اندازد. همه‌چیز دست در دست هم داده تا این گوشی طراحی جذاب و متمایزی داشته باشد و موفق هم بوده است. 

در نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 باید به این نکته اشاره کنیم که در این گوشی دو RGB LED وجود دارد که باید آن‌ها را کنترل کنید. این صفحه و چراغ‌های ریز آن انیمیشن‌ها و طرح‌های زیادی دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید و هر چیزی که دوست دارید روی قاب پشتی به نمایش بگذارید.

طراحی قطعات داخلی

خنک کردن یک گوشی گیمینگ کار ساده‌ای نیست، به خصوص وقتی قدرت‌مندترین چیپست را در اختیار داشته باشد و آن را اورکلاک کند. یعنی دقیقا کاری که ایسوس برای تمام مدل‌های راگ فون خود انجام داده است. راگ فون ۵ هم از این قاعده مستثنی نیست.

برخلاف مدل‌های قبلی، راگ فون ۵ هیچ عنصر خنک‌کننده داخلی یا مجرای هوا در سطح ندارد. این بار قاب پشتی راگ فون ۵ از یک لایه شیشه ساخته شده است. مهندسان ایسوس طراحی داخلی گوشی را به طور کامل تغییر دادند. همه این‌ها به این دلیل است که تراشه و چیپست اصلی در مرکز دستگاه قرار بگیرند. این مسئله چند مزیت دارد و فقط یکی از آن‌ها بهبود توزیع وزن است که باعث می‌شود گوشی وزن متعادلی داشته باشد و به راحتی بتوان ساعت‌ها با آن کار کرد، بدون آنکه خسته شد.

قرار گرفتن تراشه و پردازنده اصلی در وسط گوشی باعث می‌شود گرمای تولید شده به راحتی از قاب پشتی دفع شود و هم‌چنین منبع گرما از دو دست فاصله داشته باشد و وقتی گوشی را افقی نگه دارید، گرمایی حس نخواهید کرد. 

هم‌چنین با توجه به سیاست‌های نام‌گذاری ایسوس، قطعه خنک‌کننده جدیدی هم با این گوشی عرضه می‌شود که با نام AeroActive Cooler 5 شناخته می‌شود و دقیقا روی مرکز گوشی و قاب پشتی نصب می‌شود و دمای گوشی را تا ۱۵ درجه و دمای پردازنده را تا ۱۰ درجه خنک می‌کند. البته باید بگوییم ایسوس راگ فون ۵ چه با این خنک‌کننده چه بدون آن به خوبی عمل می‌کند.

ایسوس برای طراحی کنترل‌ها و چینش دکمه‌ها روی گوشی معروف است. این شرکت تمام دکمه‌ها و درگاه‌ها را با توجه به نیاز گیمر و با در نظر گرفتن بسیاری از مولفه‌ها طراحی می‌کند. بدون هیچ ترتیب خاصی، از پورت کناری (Side Port) شروع می‌کنیم که به نوعی امضای ایسوس است. فلسفه این درگاه‌ها این است که لوازم جانبی به راحتی به این گوشی متصل شوند و به گونه‌ای قرار بگیرند که کمترین مزاحمت را برای گیمر داشته باشند.

صفحه‌نمایش

همان‌طور که احتمالا تا این قسمت از نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 با ما همراه بودید، متوجه شدید که ایسوس برای طراحی و ساخت گوشی‌ها در خط تولید راگ فون هیچ کم و کسری نذاشته است و در هیچ هزینه‌ای صرفه‌جویی نکرده است. این گوشی‌ها بهترین و بالارده‌ترین نمایشگرها را دارند. راگ فون ۵ هم هیچ فرقی ندارد. البته در این گوشی جهش و تغییر چشم‌گیری مشاهده نمی‌شود. نمایشگر این گوشی ۶.۷۶ اینچ و از نوع اولد است و کمی بزرگ‌تر از نمایشگر ۶.۵۹ اینچ در راگ فون ۳ است، ولی مثل نسخه قبلی همان نرخ تازه‌سازی ۱۴۴ هرتز را دارد. وضوح تصویر عمدتا در این گوشی‌ها FullHD+ است و در حال حاضر باریک‌تر، بلند‌تر و گسترده‌تر است.

قابلیت‌ها و پیشرفت‌هایی در نمایشگر ایسوس راگ فون ۵ وجود دارد که در گوشی‌های دیگر به ندرت دیده می‌شود و ایسوس همیشه از آن‌ها به عنوان مزایای گوشی‌های خود استفاده می‌کند. پنل مخصوصی که در این گوشی به کار گرفته شده به طور خاص توسط سامسونگ طراحی شده تا نسبت تصویر ۲۰.۴:۹ را در اختیار کاربر قرار دهد و از فناوری E4 مدرن استفاده می‌کند. به زبان ساده، E4 نشان‌دهنده نسل جدیدی از مواد است که سامسونگ برای ساخت نمایشگرهای OLED (Organic Light-Emitting Diode) از آن استفاده می‌کند. موادی که باعث روشنایی بیشتر، کنتراست بالاتر و دقت رنگ بیشتر می‌شود و همه این‌ها برای یک گوشی گیمینگ عالی است. 

نرخ تازه‌سازی 

نرخ تازه‌سازی بالا یکی از گزینه‌هایی است که در حال حاضر یکی از ویژگی‌های مهم گوشی‌های اندرویدی است. استفاده و به کارگیری این فناوری خیلی هم ساده نیست، چرا که هنوز راه حل جهانی و پذیرفته‌شده‌ای پیدا نشده که این فناوری را از سخت‌افزار به سیستم‌عامل یا برعکس هدایت کند. اگرچه پیشرفت‌های چشم‌گیری در این زمینه مشاهده می‌شود، اما تولیدکنندگان هنوز راه درازی در پیش دارند تا تمام زیر و بم این فناوری را کشف کنند. تا زمانی که گوگل وارد عمل نشود و راه حلی همه‌جانبه برای این فناوری ارائه نکند، وضعیت احتمالا به همین شکل باقی خواهد ماند. 

در حال حاضر یکی از بهترین گوشی‌های بازار از نظر نرخ تازه‌سازی، راگ فون‌های ایسوس هستند. نرخ تازه‌سازی این نمایشگر تا ۱۴۴ هرتز بالا می‌رود و باتری را تخلیه نمی‌کند. اما البته در تجربه گیمینگ و بعضی مواقع ناامیدکننده عمل می‌کند. تنظیمات نرخ تازه‌سازی در ایسوس راگ فون ۵ شامل چهار حالت است: ۶۰ هرتز، ۱۲۰ هرتز، ۱۴۴ هرتز و حالت خودکار (Auto)! در هر برنامه، بازی یا عملکردی، نرخ تازه‌سازی به تناسب تغییر می‌کند. البته درست مثل تمام جنبه‌های دیگر ساخت و طراحی این گوشی، عملکرد نرخ تازه‌سازی نمایشگر هم به گونه‌ای است که بهترین تجربه گیمینگ برای کاربر فراهم شود.

طول عمر باتری

یک گوشی گیمینگ قدرتمند باید یک باتری قدرتمند هم داشته باشد. یک باتری ۶۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی در این گوشی وظیفه تأمین انرژی را بر عهده دارد. ایسوس با شعار«دوام و طول عمر بالا» این باتری را استفاده کرده است و این باتری با سرعت معقول ۳۰ وات تا حداکثر ۶۵ وات شارژ می‌شود. باتری بزرگ‌تر به معنی ماندگاری بهتر است، چون از تعداد چرخه‌های کمتری نسبت به سلول‌های کوچک‌تر استفاده می‌کند. وقتی شارژ ۳۰ وات وارد عمل می‌شود، همه‌چیز بهتر هم می‌شود، چون هنگام شارژ باتری گرمای بیش از حد تولید نمی‌کند و باعث خرابی باتری نمی‌شود. هم‌چنین شارژر کندتر روی باتری بزرگ‌تر می‌تواند ولتاژ بالاتر را برای مدت طولانی‌تری حفظ کند و دیرتر به ولتاژ ثابت برسد.

سخت‌افزار و عملکرد

ایسوس از تجربیات گذشته درس گرفته و حالا در نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 باید بگوییم این گوشی یکی از جذاب‌ترین و بالاترین اورکلاک‌های تراشه و پردازنده اصلی را دارد. هدف اصلی شرکت ایسوس دستیابی به بهترین تراشه ممکن و حتی واحد‌های مجزا برای گوشی‌های گیمینگ بوده است. کوآلکام مدتی است مشغول انجام فعالیت‌های متعدد است و برای بهینه‌سازی قطعات و تراشه‌ها تلاش می‌کند. این تلاش‌ها برای این است که کوآلکام نیاز تمام تولیدکننده‌های گوشی موبایل را رفع کند و شرکت‌های شخص ثالث مثل ایسوس با خیال راحت از این تراشه‌ها و برای مقاصد مختلف استفاده کنند.

تراشه اسنپدراگون ۸۸۸ در ایسوس راگ فون ۵ به کار گرفته شده و در حال حاضر قوی‌ترین تراشه است که در تمام گوشی‌های بالارده استفاده شده است. اورکلاک کردن این پردازنده و پردازنده گرافیکی در ایسوس راگ فون ۵ بی‌نظیر است و می‌توانید از حداکثر توان این گوشی استفاده کنید. شاید فکر کنید برای یک گوشی گیمینگ این تراشه گزینه خوبی نباشد و یک پردازنده انحصاری بهتر عمل کند. اما دقت داشته باشید نرم‌افزار این گوشی ترفندها و تغییرات زیادی را اعمال می‌کند که باعث می‌شود پردازنده بالاترین عملکرد را داشته باشد. 

نرم‌افزار و کارایی

یک گوشی گیمینگ همیشه باید رابط کاربری مخصوص به خود را داشته باشد و بتواند بهترین عملکرد را داشته باشد. به نظر می‌رسد تا امروز تمام گوشی‌های گیمینگ ایسوس، یعنی راگ فون ۵ چه از نظر نرم‌افزار و چه از نظر رابط کاربری، رضایت کاربران را جلب کرده‌اند. اگرچه همان‌طور که در ابتدای نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 هم گفتیم، ایسوس تلاش کرده چه از نظر ظاهری و چه از نظر نرم‌افزاری، دستگاهی طراحی کند و بسازد که شبیه گوشی‌های مطرح و نسبتا عادی بازار باشد. با این حال، گیمرها با دیدن این رابط کاربری به راحتی می‌توانند تشخیص دهند هر قسمت از این رابط کاربری به چه دردی می‌خورد و چطور می‌توانند بالاترین کیفیت و بهترین تجربه گیمینگ را داشته باشند. 

دوربین

در این قسمت نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 باید بگوییم این گوشی هم استثنا نیست و از دوربین‌هایی عالی بهره گرفته است. این گوشی یک لنز اصلی ۶۴ مگاپیکسلی Quad-Bayer Sony IMX686 دارد. اندازه این سنسور ۱/۱.۷ اینچ است و گشودگی دیافراگم f/1.8 دارد. البته این لنز هیچ چیز خاص و منحصربه‌فردی ندارد. این لنز لرزشگیر نوری تصویر و فوکوس خودکار لیزری ندارد و فقط از یک فلش LED ساده بهره می‌برد. البته سنسور سونی IMX686 قدرت خود را به عنوان یک لنز حرفه‌ای و کارآمد ثابت کرده است. 

لنز فوق عریض ۱۳ مگاپیکسلی هم وظیفه ثبت تصاویری با زاویه دید بالاتر را بر عهده دارد. این لنز زاویه دید ۱۲۵ درجه دارد و لنز آن OmniVision OV13B است. آخرین سنسوری که روی جزیره دوربین‌های این گوشی دیده می‌شود، یک لنز ۵ مگاپیکسلی با گشودگی دریچه دیافراگم f/2.0 است که از سنسور OmniVision OV885 استفاده می‌کند و در اصل رزولوشن ۸ مگاپیکسلی دارد و با وضوح پیش‌فرض ۵ مگاپیکسل عکاسی می‌کند.

روی قاب جلویی راگ فون ۵، یک لنز Quad-Bayer دیگر وجود دارد که وضوح آن ۲۴ مگاپیکسل و از نوع OmniVision OV24B است. این لنز فوکوس خودکار یا هیچ چیز فانتزی و هیجان‌انگیزی ندارد، اما به لطف تنظیمات تصویربرداری چهار سلولی Bayer، می‌توانید تصاویر خوبی ثبت کند.

رابط کاربری دوربین هم بسیار جذاب و پر از تنظیمات و گزینه‌های شخصی‌سازی است و بدون گیج کردن کاربر می‌تواند امکانات زیادی را در اختیار او قرار دهد.

کیفیت تصاویر ثبت شده

لنز ۶۴ مگاپیکسلی Sony IMX686 یک لنز جدید و منحصر به فرد نیست و در گوشی‌های پرچم‌دار دیگر هم به کار گرفته شده و توانمندی خود را در ثبت تصاویری با وضوح بالا، کیفیت عالی، جزئیات دقیق و رنگ‌های زنده و طبیعی اثبات کرده است. پس در راگ فون ۵ هم همین اتفاق میفتد و تصاویری عالی ثبت می‌شوند که دامنه دینامیکی و رنگ‌های خوبی دارند.

عکاسی با لنز فوق عریض هم مثل تمام لنزهای دیگر در همین سطح و توان است و چیزی غیرعادی و فرازمینی نباید از آن انتظار داشت. تصاویر پرتره ثبت شده نسبتا خوب هستند و از آنجایی که لنز اختصاصی تشخیص عمق وجود ندارد، تار شدن پس‌زمینه آن‌طور که باید و شاید نیست! اما باز هم تشخیص سوژه و پس‌زمینه به خوبی انجام می‌شود. 

تصاویر سلفی ثبت شده توسط دوربین جلوی ایسوس راگ فون ۵ بسیار خوب است. این سنسور ویژگی‌های خوبی دارد، از نوع OmniVision OV24B1Q است و اندازه پیکسل‌های آن ۰.۹ میکرومتر است و گشودگی دیافراگم f/2.0 دارد. این سخت‌افزار به نوبه خود بسیار خوب است، اما متاسفانه از فوکوس خودکار بهره نمی‌برد. بنابراین برای عکاسی سلفی باید فاصله کانونی مناسب را پیدا کنید تا عکس‌های خوبی بگیرید.

جمع‌بندی

هیچ‌کس نمی‌تواند بازی‌های موبایل را با کیفیتی مشابه روی گوشی‌های دیگری به جز ایسوس تجربه کند. این خط تولید تا امروز ۴ گوشی ساخته که هر کدام از آن‌ها به معنای واقعی کلمه یک نیروگاه پرقدرت هستند. این گوشی با هدف «بهترین تجربه گیمینگ» ساخته شده و آماده است تا بهترین بازی‌های موبایل را اجرا کند. معمولا وقتی یک گوشی گیمینگ عالی برای بازی کردن می‌خرید، بعد از مدتی گوشی به دستگاهی تبدیل می‌شود که در تمام امورات و زندگی روزانه از آن استفاده خواهید کرد. ایسوس راگ فون ۵ هم از این قاعده مستثنی نیست.

در پایان نقد و بررسی ایسوس ROG Phone 5 باید بگوییم اگر به دنبال بهترین و با کیفیت‌ترین تجربه گیمینگ بازی‌‌های موبایل هستید، راگ فون ۵ بهتری گزینه‌ای است که می‌توانید انتخاب کنید.