اگر گوشی اندرویدی شما کند شده، برنامههای ناخواستهای نصب میشوند، هنگ میکند یا پاپآپهای عجیب و غریب میبینید، احتمالا گوشی شما هک شده است. امروز در موبایلتو راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید را به شما معرفی میکنیم و میگوییم اگر هک شدید باید چه کارهایی انجام دهید.
این روزها همه یک گوشی هوشمند دارند و تقریبا این دستگاهها زندگی همه را اداره میکنند. این ادعا به این معنی است که گوشیهای هوشمند زندگی ما را راحتتر کردند و البته حجم وسیعی از حریم شخصی ما را هم در اختیار دارند. به همین دلیل لازم است آنها را امن نگه داریم و از ویروسی شدن آنها جلوگیری کنیم. با دانستن راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید و روشهای بازیابی آن، میتوانید به این هدف دست پیدا کنید.
اگر عملکرد گوشی اندرویدیتان عجیب شده، پنج مورد از راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید را بررسی کنید و ببینید آیا گوشیتان هک شده یا نه. به علاوه، به شما یاد میدهیم چطور گوشیتان را در برابر هک شدن محافظت کنید.
۱. طول عمر باتری کوتاه یا مصرف بیش از حد باتری
اگر هیچ فعالیت مشکوک یا غیرعادی روی گوشی خود نمیبینید، گاهی ممکن است اتفاقات ناخوشایندی پشت صحنه در حال وقوع باشند. یکی از بهترین روشها برای شناخت راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید این است که مصرف باتری را چک کنید.
اگر گوشیتان بیدلیل داغ میشود، حتی وقتی به شارژ نیست، احتمالا وقتی صفحه گوشی خاموش است، چیزی در پسزمینه در حال اجراست. بعضی از بدافزارهای پیچیده میتوانند روی گوشی یا تبلت شما فعال بمانند، پس با بررسی عملکرد باتری متوجه شوید دقیقا چه اتفاقی دارد برای گوشیتان میفتد.
برای بررسی این گزینه مسیر Settings > Battery > Battery Usage را طی کنید و ببینید برنامه ناآشنا یا موردی غیرعادی به چشمتان میخورد یا نه.
البته این گزینه ممکن است به ندرت اتفاق بیفتد، چون گوگل در تمام نسخههای اندروید از Google Play Protect استفاده کرده که به صورت داخلی عمل میکند و اجازه نمیدهد برنامهای به صورت خودکار روی گوشی نصب شود. اما با این حال، توصیه میکنیم هر از گاهی این گزینه را بررسی کنید، چرا که یکی از راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید همین گزینه است.
۲. نصب غیرعادی و ناخواسته برنامهها را بررسی کنید
یکی دیگر از راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید این است که ببینید برنامههایی به طور ناخواسته روی گوشیتان نصب میشود. این برنامهها معمولا بدافزار هستند و میتوانند اطلاعات شخصیتان را بدزدند. برنامهها یا وبسایتهای ویروسی میتوانند برنامهای را روی گوشی نصب کنند و اطلاعات حساس و محرمانه شما را به سرورهای خود بفرستند.
از این گزینه به سادگی رد نشوید! این مسئله یکی از راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید است. گاهی اوقات این برنامهها هیچ فعالیت مشخصی ندارند و باتری هم مصرف نمیکنند، اما با این حال میتوانند دادههای شما را بدزدند و به گوشی اندرویدی شما صدمه بزنند. اگر چنین برنامهای را دیدید، هر چه زودتر از شر آن راحت شوید.
برای حذف برنامه آلوده و ویروسی، مسیر Settings > Apps > App Manager را دنبال کنید و برنامههای نصب شده روی گوشی را بررسی کنید. گاهی اوقات ممکن است مجبور شوید روی گزینه All Apps ضربه بزنید تا تمام برنامهها را ببینید. برنامهای را که نمیشناسید یا نمیدانید از کجا آمده و چه کاربردی دارد، انتخاب کنید و آن را Uninstall کنید.
بهترین کار این است که برنامههایی را که نمیشناسید، پاک کنید. باز کردن و اجرا کردن برنامههای ناشناس میتواند صدمه بیشتری به گوشی بزند. پس کنجکاوی نکنید و هر برنامهای را که نمیشناسید، پاک کنید. همچنین هنگام پاک کردن برنامههای مزاحم، حواستان به برنامههای ضروری و از پیش نصب شده هم باشد.
۳. مصرف غیرعادی اینترنت خط یا وایفای را دریابید
بیشتر مردم بستههای اینترنت محدود دارند و گاهی با پیام اتمام این بستهها مواجه میشوند، در صورتی که خودشان میدانند از اینترنت خط استفاده چندانی ندارند. عده دیگری هم بستههای نامحدود اینترنت وایفای دارند و به همین دلیل قسمت "Data Usage" را چک نمیکنند. اما اگر گوشی شما فعالیت بیش از حد دارد و اینترنت یا بستههای وایفای به سرعت تمام میشوند، یکی دیگر از راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید است که باید جدی بگیرید. اگر گوشیتان ویروسی شده باشد، میتواند اطلاعات محرمانه شما را از طریق مصرف اینترنت به یک برنامه شخص ثالث بفرستد و همین مسئله باعث میشود اینترنت شما به سرعت مصرف شود.
برای چک کردن حجم مصرفی اینترنت، مسیر Settings > Connections & WiFi > Data Usage را دنبال کنید و اعداد و ارقام را بررسی کنید.
۴. پیامهای پاپآپ و تبلیغات عجیب را با دقت بررسی کنید
پیامها در اندازهها و اشکال مختلف ظاهر میشوند و در تمام وبسایتها هم وجود دارند. ما تا حد زیادی کار کردن با آنها را یاد گرفتیم و بیشتر اوقات چیزی به جز یک تبلیغ ساده نیستند. یکی از راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید تعداد غیرعادی پیامها و تبلیغات است که گاهی واقعا اعصابخوردکن میشوند و میتوانند نشانه هک شدن گوشی شما باشند. پس حواستان شش دانگ به این پیامها باشد تا ناگهان و ناخواسته روی آنها کلیک نکنید.
وقتی این تبلیغها را دیدید، دکمه Remove را فشار ندهید. بهترین کار این است که مرورگر را به طور کامل ببیند، از گوشی بکآپ بگیرید و آن را به طور کامل ریست کنید تا به تنظیمات کارخانه برگردد.
۵. بیرون پریدن بیدلیل و غیرعادی برنامهها
گاهی، یکی از راه های تشخیص هک شدن گوشی اندروید مشاهده یک اتفاق ساده و در عین حال مهم است. برنامههایی که تا چندی قبل به درستی کار میکردند، به طور ناگهانی مشکل پیدا میکنند، به طور غیرعادی کند میشوند یا کرش میکنند و بیرون میپرند. البته این مورد همیشه نشانه هک شدن گوشی نیست. اما توجه به آن مهم است.
اول از همه باید بدانید گوگل اسکنری به نام "Play Protect" دارد که به صورت داخلی و در گوگلپلی وجود دارد. گوگل پلی را باز کنید و روی منو در بالای صفحه ضربه بزنید. سپس گزینه Play Protect را انتخاب کنید که در میانههای صفحه قرار دارد، سپس گزینه Scan را بزنید تا برنامهها را اسکن و برنامه مشکلدار را پیدا کند.
این نکته را در نظر داشته باشید که Play Protect یک ابزار ساده و ابتدایی است و بهتر است از برنامههای قویتری مثل Malwarebytes استفاده کنید.
روشهای نجات گوشی بعد از هک شدن
اگر برنامههای مضر را پاک کردید، یک برنامه آنتیویروس هم نصب کردید، اما باز هم گوشیتان مشکل داشت، روشهای زیر را دنبال کنید.
گوشی را به طور کامل ریست کنید
برای این کار ابتدا بهتر است از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و سپس گوشی را ریست فکتوری کنید. برای این کار مسیر زیر را دنبال کنید:
Settings > Backup & Reset (or Security) > Reset > Factory Data Reset
یکی از راههای خلاص شدن از هک گوشی اندروید، ریست کردن گوشی است. این کار تمام برنامهها و بدافزارها را از بین میبرد و گوشی به حالت اولیه برمیگردد.
راههای محافظت از گوشی اندرویدی
در سال ۲۰۱۹، گوگل تأیید کرد بیش از ۲.۵ میلیارد گوشی اندرویدی مورد حمله هکرها قرار گرفتند. این اتفاق شامل پاپآپها، تبلیغات ویروسی، برنامههای مضر و غیرعادی و عملکرد مشکلدار گوشیهای اندرویدی، مصرف بیش از حد باتری و مصرف اینترنت گوشیها بود.
همین خبر باعث شد عده زیادی به سیستمعامل iOS مهاجرت کنند و عدهای که بودجه کافی برای خرید گوشیهای اپل را نداشتند، با نصب آنتیویروس سعی کردند از گوشی و اطلاعات شخصیشان محافظت کنند. اما مهمترین روشها برای جلوگیری از هک شدن گوشی اندروید موارد زیر هستند:
- نرمافزار را به طور دائمی بهروزرسانی کنید و همیشه از آخرین نسخه عرضه شده اندروید استفاده کنید.
- برنامهها را فقط از گوگل پلی و منابع معتبر دانلود کنید.
- گزینه Install from Unknown Sources را در قسمت تنظیمات غیر فعال کنید.
- از اثر انگشت، تشخیص چهره، رمز عبور و پین یا الگو برای باز کردن گوشی و دسترسی به اطلاعات خود استفاده کنید.
شما با کدام یک از راه های تشخیص هک شدن گوشی آشنا بودید؟ شما هم هک شده بودید؟ برای رفع مشکل چه راهحلی را به کار گرفتید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید. 😄
دیدگاه خود را بنویسید