امنیت، اولین گزینه‌ای نیست که مردم هنگام خرید گوشی به آن توجه می‌کنند. اغلب افراد به تنوع برنامه‌ها، کاربری آسان، قیمت و طراحی اهمیت می‌دهند و در گذشته این مولفه‌ها کاملا طبیعی و درست بودند. اما در عصر حاضر که بیشتر مردم حجم زیادی از اطلاعات شخصی خود را روی گوشی‌هایشان ذخیره می‌کنند، امنیت از همیشه مهم‌تر است. در این مقاله نکاتی را عنوان می‌کنیم که مشخص کند کدام گوشی امن‌تر است، در واقع به این سوال پاسخ می‌دهیم که امنیت آیفون یا اندروید ؟

وقتی صحبت از امنیت گوشی می‌شود، سیستم‌عامل مهم‌ترین نقش را بازی می‌کند و همه‌چیز به سیستم‌عاملی بستگی دارد که شما انتخاب می‌کنید. نحوه طراحی و محافظت از سیستم‌عامل مهم‌ترین عواملی هستند که امنیت گوشی را تعیین می‌کنند. 

در پاسخ به این سوال که امنیت آیفون یا اندروید ؟ خیلی رک و واضح به شما می‌گوییم اگر یک گوشی امن می‌خواهید که از اطلاعات شخصی شما به خوبی محافظت کند، فقط یک انتخاب خواهید داشت: آیفون و دیگر هیچ!

امنیت آیفون یا اندروید ؛ دلایل برتری آیفون

سهم بازار: هدف بزرگ‌تر، آسیب‌پذیرتر

سهم بازار می‌تواند عامل اصلی تعیین‌کننده امنیت سیستم‌عامل باشد. به همین دلیل است که تولیدکنندگان ویروس، هکرها و مجرمان سایبری به دنبال سیستم‌عاملی هستند که بالاترین تعداد کاربر را داشته باشد تا تأثیر کارشان بیشتر به چشم بیاید! به همین دلیل است که سیستم‌عامل ویندوز بالاترین تعداد مهاجم را دارد و در سیستم‌های دسکتاپ یکی از پرخطرترین و آسیب‌پذیرترین سیستم‌عامل‌هاست. 

در گوشی‌های موبایل، سیستم‌عامل اندروید بزرگ‌ترین سهم بازار را در تمام جهان دارد و گل سرسبد هکرها به حساب می‌آید. نسبت کاربران اندروید به iOS حدود ۸۵ به ۱۵ درصد است. به همین دلیل سیستم‌عامل اندروید هدف شماره یک هکرها و مجرمان است. 

حتی اگر اندروید بهترین امنیت جهان را داشته باشد (که ندارد!)‌، از نظر مجازی برای گوگل و شرکای سخت‌افزاری دیگرش غیرممکن است که تمام حفره‌های امنیتی را ببندند، با تمام ویروس‌ها مقابله کنند و تمام اسپم‌های دیجیتالی را متوقف کنند. این ماهیت داشتن یک پلتفرم عظیم و رایج است. 

android vs ios

پس نتیجه می‌گیریم سهم بازار بیشتر، خوب است، به جز زمانی که بحث امنیت پیش بیاید. در این حالت، سهم کمتر بازار، یعنی هدف قرار گرفتن کمتر و در نتیجه امنیت بیشتر!

ویروس‌ها و بدافزارها؛ اندروید و دیگر هیچ

از آنجایی که برای هکرها، اندروید هدف بزرگ‌تری است، تعجبی ندارد که ویروس‌ها، هک‌ها و بدافزارهای بیشتری این سیستم‌عامل را از پای درآورند. چیزی که بیشتر باعث تعجب است، این است که این سیستم‌عامل چقدر بیشتر از بقیه پلتفرم‌ها مورد حمله قرار می‌گیرد.

در بحث امنیت آیفون یا اندروید ، ۹۷ درصد بدافزارهای موبایل، اندروید را هدف قرار می‌دهند. طبق گزارشات منتشر شده و تحقیقات صورت گرفته، صفر درصد بدافزارها آیفون را هدف می‌گیرند. حدود ۳ درصد حملات هم به سمت گوشی‌های نوکیا با سیستم‌عامل سیمبین (Symbian) بوده، اما در برابر ۹۷ درصد اندروید، این اعداد به چشم نمی‌آیند. 

جعبه شنی (Sandbox) ؛ امنیت فقط برای بازی نیست

اگر یک برنامه‌نویس نباشید، درک این قسمت درباره امنیت آیفون یا اندروید ممکن است برای شما سخت باشد، اما بسیار مهم است. سعی می‌کنیم تا جای ممکن ساده بگوییم تا همه شما متوجه شوید. روشی که گوگل و اپل سیستم‌عامل‌های خود را طراحی می‌کنند و همچنین سیاست آن‌ها برای اجرای برنامه‌ها، بسیار متفاوت است و همین تفاوت باعث شده شرایط امنیتی آن‌ها زمین تا آسمان فرق کند.

اپل از تکنیکی به نام سندباکسینگ (Sandboxing) استفاده می‌کند. به این معنی که تمام برنامه‌ها در iOS در فضای محصور و محدود خود (که با نام سندباکس یا جعبه شنی شناخته می‌شود) اجرا می‌شوند و در این فضا تمام اتفاقاتی که لازم است میفتد ولی برنامه با هیچ برنامه دیگری تعامل واقعی ندارد و از آستانه مشخصی فراتر نمی‌رود و تمام این اتفاقات در سیستم‌عامل این گوشی‌ها رخ می‌دهد. به این معنی که اگر برنامه‌ای کد معیوب یا ویروسی داشته باشد، نمی‌تواند در خارج از سندباکس فعالیت کند و تمام محیط سیستم‌عامل را آلوده کند.

Sandboxing

از سوی دیگر، گوگل، اندروید را کاملا اوپن‌سورس طراحی کرده و انعطاف‌پذیری زیادی دارد. این گزینه مزیت‌های فوق‌العاده‌ای را در اختیار کاربران و به خصوص توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد، اما به این معنی است که پلتفرم اندروید بستر مناسبی برای هکرهاست. حتی سرپرست تیم اندروید گوگل هم تایید کرده که گوگل در مقایسه با iOS از امنیت کمتری برخوردار است. او می‌گوید:

«ما نمی‌توانیم تضمین کنیم که اندروید برای امن بودن طراحی شده، طراحی اندروید به گونه‌ای بوده تا آزادی را به کاربر بدهد. اگر شرکتی داشتم که کارش تولید بدافزار بود، بدون شک اندروید اولین انتخابم می‌بود!»

بررسی برنامه‌ها؛ حملات پنهانی

یکی دیگر از قسمت‌هایی که در مقایسه امنیت آیفون یا اندروید باید به آن بپردازیم، اپ استور یا فروشگاه برنامه‌های دو سیستم‌عامل اندروید و iOS است. اساسا زمانی می‌توانید امنیت گوشی را تضمین کنید که از حمله ویروس‌ها و هک شدن گوشی جلوگیری کنید. اما اگر ویروس یا فایل معیوب در برنامه مشخصی در اپ استور مخفی شده باشد چه؟ در این حالت، یک تهدید امنیتی را با دستان خودتان روی گوشی نصب کردید، بدون اینکه بدانید.

اگرچه این اتفاق ممکن است روی هر پلتفرمی رخ دهد، اما احتمال آن روی آیفون بسیار کمتر است. به این دلیل که اپل تمام برنامه‌های ثبت شده در اپ استور را پیش از انتشار بررسی می‌کند. اگرچه این بررسی توسط متخصصان برنامه‌نویسی انجام نمی‌شود و تمام کدهای برنامه را بررسی نمی‌کنند، اما امن بودن برنامه‌ها به طور دقیق چک می‌شود و تعداد برنامه‌های مخربی که به اپ استور راه پیدا کردند، انگشت‌شمار بوده است. 

فرآیند گوگل در انتشار برنامه‌ها به اندازه اپل سخت‌گیرانه نیست و هر کس می‌تواند برنامه مورد نظرش را به گوگل پلی اضافه کند و برنامه بعد از چند ساعت منتشر می‌شود. 

تشخیص چهره محفوظ از خطا و شکست

فناوری تشخیص چهره در هر دو پلتفرم اندروید و iOS در دسترس است، اما معمولا سازندگان گوشی‌های اندرویدی می‌خواهند اولین صاحب یک فناوری باشند، اما اپل همیشه می‌خواهد بهترین باشد! این گزینه در رابطه با فناوری تشخیص چهره هم صادق است. 

هر دو سازنده یعنی اپل و سامسونگ قابلیت‌های تشخیص چهره را روی گوشی‌های خود به کار گرفتند. اما فناوری تشخیص چهره اپل که با نام Face ID شناخته می‌شود، امن‌تر، دقیق‌تر و سریع‌تر است. 

Foolproof Facial Recognition

محققان امنیت برای تعیین برتری امنیت آیفون یا اندروید تستی انجام دادند که نشان داد فناوری تشخیص چهره سامسونگ با عکس صورت دارنده گوشی فریب می‌خورد و این برای سامسونگ یک رسوایی بزرگ بود! بعد از این گزارش سامسونگ فاجعه را بدتر و اعلام کرد این فناوری به اندازه حسگر اثر انگشت و الگوی رمزگشایی امن نیست و به کاربران هشدار داد از این روش استفاده نکنند (عذر بدتر از گناه!). در سوی دیگر ماجرا، اپل سیستمی را طراحی کرده که با عکس گول نمی‌خورد و می‌تواند صورت شما را حتی با وجود ریش یا عینک آفتابی تشخیص دهد و این فناوری اولین بار در گوشی iPhone X رونمایی شد. 

نکته آخر؛ جیلبرک آیفون

تنها چیزی که امنیت آیفون را به شدت کاهش می‌دهد، جیلبرک کردن iOS است. جیلبرک کردن فرآیندی است که طی آن بسیاری از محدودیت‌هایی که اپل برای آیفون تعریف کرده، حذف می‌شود و به کاربران اجازه می‌دهد از iOS درست مثل اندروید استفاده کنند و هر برنامه‌ای را می‌خواهند نصب کنند. جیلبرک کردن انعطاف‌پذیری زیادی به کاربر می‌دهد و به همان اندازه گوشی را آسیب‌پذیر می‌کند. اما از آنجایی که این کار کاملا اختیاری است و هیچ‌کس تا به حال نتوانسته گوشی شخص دیگری را بدون رضایت او جیلبرک کند، این گزینه محلی از اعراب ندارد.

در نهایت و در جمع‌بندی مقایسه امنیت آیفون یا اندروید ، باید گفت در تاریخ آیفون، تعداد حملات و ویروس‌ها بسیار بسیار بسیار کم بوده است و فقط در صورتی به گوشی حمله شده که جیلبرک بوده است. بنابراین اگر یک گوشی امن می‌خواهید که خیالتان از هر لحاظ راحت باشد، آیفون انتخاب اول و آخر شما خواهد بود.