ویندوزفونها چند سالی هست که عملا دیگر کاربردی ندارند و هیچ گوشی جدیدی با این سیستمعامل تولید نشده است و میتوان گفت نسل منقرضشدهای از دستگاهها هستند. اما مایکروسافت، خالق ویندوز، به نظر میرسد دست از تلاش بر نمیدارد و سعی دارد هر طور شده یک محصول جدید و شگفتانگیز خلق کند. گوشی موبایل Surface Duo سیستمعامل اندروید دارد و شبیه تبلتها و لپتاپهای محبوب سری Surface است، با این تفاوت که طراحی کاملا منحصر به فردی دارد و میتواند به دو صفحه تبدیل شود. این دو صفحه میتوانند دو برنامه مجزا را به طور همزمان و کنار هم اجرا کنند یا یک برنامه را در دو صفحه و یک برنامه را در یک صفحه اجرا کنند. امروز در موبایلتو به نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo میپردازیم. گوشیای که برخلاف سختافزار فوقالعاده و طراحی منحصربهفردش، واقعا نمیتواند یک گوشی یا تبلت یا گوشی تبدیلپذیر دوستداشتنی باشد.
طراحی و ساخت؛ جذاب، اما بسیار پهن
صرف نظر از کیفیت ساخت و تجربه واقعی کار کردن با این گوشی، بدون شک مایکروسافت سختافزار جذاب و قابل توجهی را برای Surface Duo در نظر گرفته است. این گوشی یا فبلت واقعا زیباست و در نگاه اول مثل یک کتاب بسیار نازک، بسیار مینیمال و ساخته شده از شیشه و فلز است که آن را باز میکنید تا گوشی هوشمند یا تبلت تبدیلپذیر خود را به رخ دیگران بکشید.
تمام سطح خارجی این گوشی از شیشه ساخته شده و رنگ سفید که برای نقد و بررسی در اختیار ما بود، بسیار تمیز و ظریف به نظر میرسد. سیستم لولاها یک معجزه و شگفتی مهندسیشده است؛ به شما این امکان را میدهد فبلت را به راحتی باز و تا کنید. فرقی نمیکند بخواهید آن را مثل یک کتاب نگه دارید، آن را کاملا باز کنید و روی میز بگذارید، آن را کاملا تا کنید و از یک صفحه آن استفاده کنید یا آن را به شکل چادر (Tent) خم کنید و برای تماشای ویدیو از آن استفاده کنید. این لولاها به حدی محکم و مقاوم هستند که هنگام باز و بسته کردن یا خم کردن نمایشگرها هیچ لرزشی حس نمیشود و اصلا شل نیستند. جذابیت طراحی سرفیس دوئو به این دلیل است که این دو نمایشگر فقط از دو قسمت کوچک در بالا و پایین به هم وصل هستند و با این حال به خوبی و با استحکام کامل به هم متصل شدند.
با این حال گفته شده فریم پلاستیکی اطراف گوشی به اندازه کافی با کیفیت نیست و حلقه دور پورت USB-C بسیار نازک است و تعدادی از کاربران گزارش دادند ترک و شکستگیهایی در این قسمت دیده میشود. اگر بخواهیم در نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo صادق باشیم، باید بگوییم همانقدر که کیفیت ساخت و تجربه کاربری سرفیس دوئو عالی است، همانقدر ترسناک است که افتادن این فبلت چه عواقبی میتواند داشته باشد و هزینه تعمیر آن ترسناکتر هم هست!
مایکروسافت تا حدی فکر این مسئله را کرده و در جعبه این دستگاه یک جفت بامپر هم قرار داده که برای محافظت از دستگاه طراحی شده است و در استفاده روزمره میتوانید از آن استفاده کنید و کمی خیالتان راحت باشد. البته دستگاهی با این ابعاد با داشتن بامپر کمی عجیب و زمخت میشود و شاید خیلیها آن را دوست نداشته باشند. ما چند روز از این دستگاه و بدون قاب محافظ استفاده کردیم و تمام تستها را روی آن انجام دادیم، اما البته اصلا آن را از ارتفاع پرت نکردیم و با دقت از آن مراقبت کردیم. اما اگر سابقه انداختن گوشی یا تبلت را دارید، بهتر است از بامپر استفاده کنید.
با باز کردن فبلت، دو نمایشگر بزرگ خواهید داشت که بیشتر از ۷ اینچ پهنا خواهد داشت و البته این را هم بگوییم که حاشیههای نمایشگر در اطراف این نمایشگرها ضخیم است و در مجموع باعث میشود یک نمایشگر ۸.۱ اینچی با فضایی خالی در وسط داشته باشید. هر کدام از نمایشگرها ۵.۷ اینچ است. برای این دستگاه فقط یک دوربین در نظر گرفته شده است، بنابراین باید از این دوربین هم به عنوان لنز اصلی و هم دوربین سلفی استفاده کنید. حسگر اثرانگشت روی لبه راست قرار دارد و جایگاهی منطقی دارد که میتوانید به محض باز کردن دستگاه، آن را آنلاک کنید.
صفحهنمایش؛ خوب است، اما میتوانست بهتر باشد
در نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo و در قسمت نمایشگرها، باید بگوییم هر دوی این صفحهنمایشها خوب هستند و شفافیت و وضوح قابل قبولی دارند و از مایکروسافت چیزی غیر از این انتظار نمیرود. ابعاد این نمایشگر در مقایسه با گوشیهای هوشمند با نسبت تصویر ۱۸:۹ و ۱۶:۹ متفاوت است. هر یک از نمایشگرها ۵.۷ اینچ هستند و پنل AMOLED دارند و نسبت تصویر ۴:۳ را در اختیار کاربر قرار میدهند و بعد از باز شدن کامل، به یک نمایشگر ۸.۱ اینچی تبدیل میشوند که فضایی بین آنها خالی است و نسبت تصویر ۳:۲ را به نمایش میگذارند. وضوح تصویر این دو نمایشگر ۱۸۰۰x۱۳۵۰ (به صورت تک) و ۲۷۰۰x۱۸۰۰ (به صورت بازشده) است. تراکم پیکسلی این نمایشگر ۴۰۱ پیکسل در هر اینچ است که از شفافیت آیفون ۱۲ (۴۶۰ پیکسل در هر اینچ) کمتر است.
نکتهای که در نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo باید به آن دقت کنیم این است که نرخ تازهسازی این نمایشگر به ۶۰ هرتز محدود است و از نرخ تازهسازی ۹۰ یا ۱۲۰ هرتز بهرهای نبرده است و با توجه به اینکه اکثر گوشیهای ساخت سال ۲۰۲۰ و حالا ۲۰۲۱ با نرخ تازهسازی بالا عرضه شدند، این گزینه ناامیدکننده است.
دو نمایشگر کامل چیزی است که پیشتر در هیچ گوشی هوشمندی دیده نشده بود و در نوع خود یک تحول اساسی محسوب میشود، با این حال صفحهنمایش اختصاصی خارجی چیزی است که کمبود آن به شدت احساس میشود. رقبای دیگر این دستگاه که آنها هم دستگاههایی تاشو مثل سامسونگ گلکسی زد فولد ۲ و گلکسی زد فلیپ و موتورولا ریزر هستند، نمایشگر کوچکتری دارند که میتوانید بدون باز کردن گوشی، زمان، تاریخ و اعلانها را ببینید.
کمبود این نمایشگر در Surface Duo باعث شده بیشتر شبیه یک لپتاپ کوچک به نظر برسد و نتواند خیلی سریع نیازهای شما را رفع کند. شاید بخواهید دستگاه را باز بگذارید و آن را به طور کامل و به سمت بیرون باز کنید، اما این گزینه هم کمک زیادی نمیکند، چرا که این نمایشگرها از گزینه «همیشهروشن» استفاده نمیکنند یا حتی با «tap-to-wake» هم کار نمیکنند. به علاوه باز گذاشتن نمایشگر باعث میشود نمایشگرهای دستگاه دائما در معرض آسیب باشند و ممکن است در اثر برخورد اجسام آسیب ببینند یا در بهترین حالت بعد از مدتی پر از خط و خش شوند.
سختافزار و عملکرد؛ تراشه قدیمی و کند
در این قسمت از نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo به سختافزار و عملکرد آن میپردازیم. این دستگاه از تراشه اسنپدراگون ۸۵۵ استفاده میکند که در سال ۲۰۱۹ تولید شده و در آن زمان جزو بهترین تراشههای مورد استفاده در گوشیهای اندرویدی بود. البته این پردازنده هنوز قدرت پردازشی فوقالعادهای دارد و تا یک سال پیش، یکی از بالاردههای بازار بود. اما دستگاهی که ۱۴۰۰ دلار قیمت دارد و در اواخر سال ۲۰۲۰ معرفی شد، باید از تراشهای جدیدتر و سریعتر مثل اسنپدراگون ۸۶۵ و ۸۶۵ پلاس استفاده میکرد.
در تستها و بررسیهای انجامشده، سرعت عملکرد این پردازنده در حد و اندازه گوشیهای اندرویدی سال ۲۰۱۹ بوده است که از همین پردازنده استفاده میکردند. با اینکه این دستگاه مثل تمام پرچمداران سال قبل ۶ گیگابایت رم دارد، اما این میزان رم برای کنترل روان دو صفحه و تعامل بین آنها کافی نیست. در نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo باید به این نکته توجه کنید که این پردازنده و رم اگر روی یک گوشی معمولی بود، عملکرد فوقالعادهای داشت، اما از آنجایی که این دستگاه دو نمایشگر بزرگ دارد و برای تغییر مسیر و جهت و سوییچ کردن بین دو نمایشگر مورد استفاده قرار میگیرد، با کندی و لگ زدن همراه است. سیستمعامل هم به تأثیر از سختافزار کمی کند عمل میکند. اما در کل برای کاربری روزمره خوب است و اگر کار سنگین با آن نداشته باشید، میتوانید روی آن حساب کنید. البته که رم بالاتر و یک پردازنده جدیدتر میتوانست همهچیز را خیلی بهتر کند.
دوربین؛ به اندازه کافی خوب نیست
معمولا همه از یک گوشی پرچمدار گرانقیمت، دوربینهای خوبی هم انتظار دارند، اما Surface Duo اینطور نیست. این فبلت یک دوربین تک ۱۱ مگاپیکسلی دارد که دیافراگم آن f/2.0 است و برای عکاسی از تمام سناریوها و شرایط باید به همین لنز اتکا کنید. زمانی که دستگاه به طور کامل باز است یا زمانی که از نمایشگر سمت راست استفاده میکنید یا دوربین عقب را به دوربین جلو سوییچ میکنید، میتوانید عکس سلفی بگیرید.
در نور روز یا نور قوی میتوانید عکسهای خیلی خوبی بگیرید که جزئیات فوقالعادهای دارند. البته شفافیت و کیفیت تصاویر به اندازه عکسهایی که با آیفون، سامسونگ یا پیکسل میگیرید خوب نیست. در نور کم، شانس این که عکسهای خوبی بگیرید، تقریبا نزدیک به صفر است. فبلت Surface Duo در کل عکسهایی کمی تار، با بافت نرم و جزئیات نسبتا خوبی میگیرد، اما کیفیت آن بیشتر شبیه گوشیهای اقتصادی است و حتی به خوبی گوشیهای میانرده هم نیست.
باتری؛ بهتر از حد انتظار
خوشبختانه در این قسمت از نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo به باتری میرسیم که بسیار بهتر از حد انتظار ماست. این دستگاه یک باتری ۳۵۷۷ میلیآمپرساعتی دارد که به دو سلول تقسیم میشود و در حالی که در مقایسه با پرچمداران اندرویدی که باتری ۴۰۰۰ میلیآمپرساعتی و بالاتر دارند، ظرفیت کمتری دارد اما این باتری هم به خوبی عمل میکند. در تستهای ما یک روز کامل دوام آورد و هنوز ۴۰ درصد آن باقی مانده بود و روزهایی که کاربری سنگینتری هم دارید، نباید مشکل خاصی با باتری داشته باشید.
البته این را هم بگوییم که در این مدت که فبلت Surface Duo را آزمایش میکردیم، به اندازه گوشیهای هوشمند معمولی از آن استفاده نکردیم و به این معنی است که زمان روشن بودن نمایشگر به اندازه گوشی هوشمند نبود. با این حال باز هم طول عمر باتری آنقدری که باید خوب بود.
نرمافزار؛ مشکلات عمده کاربری
در نقد و بررسی مایکروسافت Surface Duo به نرمافزار میرسیم که بعد از سختافزار یکی از قسمتهای مهم است. این گوشی با کمال تعجب اندروید ۱۰ دارد و از رابط کاربری مایکروسافت لانچر برای آن استفاده میکند. ترکیب اندروید و رگههایی از ویندوز جالب نمیشود و متاسفانه در این دستگاه هم همهچیز به آن خوبی که انتظار داشتیم پیش نرفت.
رابط کاربری برای همگامشدن با مایکروسافت و دستورهای حرکتی بهینه شده است، اما با مشکلات عمدهای مواجه است. وقتی دستگاه را تا میکنید، باز میکنید و یا میچرخانید، گاهی با کندی و لگ زدن چندثانیهای مواجه خواهید شد. یکی دیگر از مشکلاتی که Microsoft Edge دارد، این است که در نیمی از موارد، لینکهای درخواستی ما از اپلیکیشنهای دیگر را باز نکرد. طراحی و ساخت این دستگاه عالی است، اما متاسفانه نرمافزار و قطعاتی که در آن قرار گرفته، باعث شده این زیبایی به چشم نیاید.
جمعبندی؛ قیمت غیرمنطقی
این دستگاه در واقع یک فبلت ۲ در ۱ است. این دستگاه هم گوشی میشود، هم تبلت و هم برای کاربری روزمره مناسب است. اما اگر سختافزار و قدرت دستگاه برای شما مهم است، با قیمتی که برای این دستگاه پرداخت خواهید کرد، میتوانید گزینههای جذاب دیگری مثل iPad Air یا آیفون ۱۲ پرو بخرید که هر دوی آنها بسیار قدرتمندتر و زیباتر هستند و ارزش پولی که پرداخت میکنید دارند و گوشیها و تبلتهای قابل استفادهای هستند و از ویژگیهایی بهره میبرند که این فبلت از آنها بیبهره است. همچنین اگر یک دستگاه اندرویدی میخواهید، میتوانید سامسونگ Galaxy FE 5G و گلکسی Tab S7 را انتخاب کنید.
ضمنا این دستگاه قلم نوری ندارد و برخلاف گوشیهای نوت سامسونگ یا آیپد پروهای اپل نمیتوانید از تمام قابلیتهای خود و دستگاهتان استفاده کنید. این گوشی برای کسی که طرفدار مایکروسافت است و میخواهد یک دستگاه منحصربهفرد با طراحی جدید و خاص داشته باشد، خوب است! اما برای کسی که میخواهد واقعا از دستگاهی برای آن هزینه کرده استفاده کند، نه، مناسب نیست و بهتر است گزینههای دیگری که معرفی کردیم را خریداری کند.
دیدگاه خود را بنویسید