تعویض باتریهای لیتیوم یون در گوشیهای جدید، از درست رفتار کردن با باتری گوشیها سختتر است. دیگر نمیتوانید مثل گذشته قاب پشتی گوشی را باز کنید و به راحتی باتری را تعویض کنید. آیفونها و بسیاری از گوشیهای پرچمدار اندرویدی مثل سامسونگدسترسی کاربر به باتری را محدود کردند. تعویض باتری آکبند گوشی میتواند بسیار پرهزینه باشد و گوشی هم مثل روز اولش نشود. همچنین نگرانیهای زیستمحیطی هم وجود دارد. اگر بخواهیم صادق باشیم، گوشیهای هوشمند یک فاجعه زیستمحیطی هستند و مراقبت از باتری گوشی هوشمند و افزایش طول عمر مفید باتری میتواند این فاجعه را کاهش بدهد.
در این مقاله مواردی را عنوان میکنیم که برای مراقبت از باتری گوشی و افزایش طول عمر باتری باید انجام دهید. منظور از طول عمر باتری (Battery Lifespan)، تعداد سالها و ماههایی که باتری سالم است و نیازی به تعویض ندارد. از طرفی، عمر باتری (Battery Life) ساعتهایی است که باتری با یک بار شارژ کامل میتواند گوشی را روشن نگه دارد.
نحوه مراقبت از باتری گوشی هوشمند
۱. بدانید چرا باتری گوشی شما خالی میشود
بعد از هر چرخه شارژ، طول عمر باتری کم میشود. یک چرخه شارژ یعنی خالی شدن و سپس پر شدن کامل باتری گوشی موبایل؛ یعنی از ۰ درصد تا ۱۰۰ درصد! شارژ نصفه یعنی چرخه شارژ ناقص. مثلا اگر گوشی با ۵۰ درصد شارژ را تا ۱۰۰ درصد شارژ کنید، نصف یک چرخه کامل را طی کردید. بعضی افراد روزانه بیش از یک چرخه و برخی کمتر از یک چرخه را طی میکنند و این مسئله با میزان مصرف کاربر و مراقبت از باتری گوشی رابطه مستقیم دارد.
تولیدکنندگان باتری میگویند بعد از ۴۰۰ چرخه کامل، حدود ۲۰ درصد طول عمر باتری کم میشود. بنابراین اگر بتوانید چرخه شارژ را کاهش بدهید و عمر روزانه باتری را افزایش دهید، در واقع یکی از راههای اصلی مراقبت از گوشی هوشمند را رعایت کردید و طول عمر باتری را افزایش میدهید. ممکن است الان در حال اعتراض باشید و بگویید «گوشیرو میخریم که استفاده کنیم!»، بله درست است، اما اینکه بدانید چطور و چه وقت از آن استفاده کنید مهم است.
۲. از داغ شدن یا سرد شدن بیش از حد باتری جلوگیری کنید
داغ شدن یا سرد شدن بیش از حد گوشی میتواند به باتری صدمه بزند و طول عمر باتری را کاهش دهد. رها کردن گوشی در خودرو یا زیر نور آفتاب تابستان، بدترین ظلمی است که به گوشی میکنید. همچنین قرار دادن گوشی در سرمای زمستان هم به همان اندازه مخرب است و اگر میخواهید مراقبت از باتری گوشی هوشمند خود را به درستی انجام دهید، از این دو کار اکیدا پرهیز کنید.
۳. از شارژ سریع جلوگیری کنید
شارژ کردن سریع باتری به آن استرس میدهد. اگر واقعا نیازی به شارژ کردن سریع باتری ندارید، این کار را نکنید و اجازه بدهید باتری با سرعت مناسب خودش شارژ شود. گوشیهایی که این قابلیت در باتری آنها هست، از این قاعده مستثنا هستند. یکی از راههای مراقبت از باتری گوشی هوشمند آهسته و درست شارژ کردن آن است.
۴. از رسیدن باتری به ۰ درصد و شارژ کردن تا ۱۰۰ درصد پرهیز کنید
انواع قدیمیتر باتریهای قابل شارژ، «حافظه» دارند. اگر آنها را به ۰ درصد نرسانید و آنها را تا ۱۰۰ درصد شارژ نکنید، یادشان میماند و عمر مفیدشان را کاهش میدهند. اما خالی کردن و پر کردن کامل باتریهای جدید میتواند به آنها صدمه بزند، چون این کار به آنها فشار و استرس زیادی وارد میکند. طی تحقیقات گستردهای که برای مراقبت از باتری گوشی هوشمند انجام شده است، نشان میدهد بهترین بازه شارژ برای باتریها بین ۲۰ تا ۹۰ درصد است.
۵. اگر میخواهید گوشی را بایگانی کنید، باتری را تا ۵۰ درصد شارژ کنید
سالمترین میزان شارژ برای باتریهای لیتیومیونی، ۵۰ درصد است. اگر میخواهید گوشی را برای مدتی طولانی خاموش و بایگانی کنید، بهتر است آن را تا ۵۰ درصد شارژ کنید و سپس دستگاه را خاموش کنید. باز هم تکرار میکنیم برای مراقبت از باتری گوشی هوشمند، آن را صفر یا صد رها نکنید.
راههایی برای افزایش عمر روزانه باتری
روشهایی که بالا گفتیم برای مراقبت از باتری گوشی هوشمند و افزایش طول عمر مفید آن بود. مواردی که در ادامه بیان میکنیم برای افزایش عمر روزانه باتری و نیاز کمتر به شارژ کردن است. در ادامه با ما همراه باشید.
۶. روشنایی صفحه را کاهش دهید
صفحهنمایش گوشی قسمتی از گوشی است که بیشتر از سایر قسمتها باتری مصرف میکند. کاهش روشنایی صفحهنمایش باعث صرفهجویی در مصرف انرژی و مراقبت از باتری گوشی هوشمند میشود. استفاده از گزینه تنظیم روشنایی خودکار، با کاهش روشنایی صفحه در محیطهای کمنور، باتری را برای مدت بیشتری سر پا نگه میدارد.
۷. زمان خاموش شدن خودکار صفحه را کم کنید
اگر صفحه گوشی را بدون اینکه از آن استفاده کنید روشن بگذارید، بعد از یک یا دو دقیقه به طور خودکار خاموش میشود. میتوانید با کم کردن زمان خاموش شدن صفحه یا Screen Timeout (در آیفون Auto-Lock) در مصرف باتری صرفهجویی کنید و این کار یکی از راههای ساده مراقبت از باتری گوشی هوشمند است. مدت زمان یک دقیقه یا حتی ۳۰ ثانیه، زمان ایدهآلی برای خاموش شدن خودکار صفحهنمایش است.
۸. تم تیره یا حالت شب (Night Mode) را انتخاب کنید
بعضی گوشیها، مثل گوشیهای سامسونگ، صفحهنمایش OLED دارند. در این گوشیها با انتخاب کردن تم دارک یا حالت شب، پیکسلهای صفحه نمایش برای نشان دادن رنگ مشکی بلاک نمیشوند و در عوض اصلا روشن نمیشوند و همین مسئله باعث میشود گوشی با تم تیره باتری کمتری مصرف کند و این یکی از راههای مراقبت از باتری گوشی هوشمند است.
۹. اپلیکیشن فیسبوک را پاک کنید
شاید بگویید «چی؟ پاک کنیم؟ اما ازش استفاده میکنیم!». اگر فیسبوک جزو اپلیکیشنهایی است که در طول روز از آن استفاده میکنید، بدانید و آگاه باشید که این برنامه باتری بسیار زیادی مصرف میکند. برای مراقبت از باتری گوشی هوشمند ، دسترسیهای این برنامه را محدود کنید و سعی کنید کمتر از آن استفاده کنید. اپلیکیشن فیسبوک هم در گوشیهای اندرویدی و هم در آیفون به خوره باتری معروف است! ردیابی دائمی موقعیت مکانی، پخش خودکار ویدیوها و دیدن تصاویر و ویدیوهای دیگران، باتری زیادی مصرف میکند و میتواند در بعضی مواقع اعصاب خورد کن شود.
۱۰. برنامههایی را که باتری زیادی مصرف میکنند پیدا و حذف کنید
یکی از راههای مراقبت از باتری گوشی هوشمند ، کم کردن برنامههای بیاستفاده یا حذف کردن اپلیکیشنهایی است که باتری زیادی مصرف میکنند. از قسمت تنظیمات باتری میتوانید برنامههای مضر را شناسایی و حذف کنید. ممکن است بعضی از این برنامهها، مواردی باشند که در طول روز از آنها استفاده میکنید! برای این برنامهها، دسترسیها را محدود کنید و یا در حالت شب و با تم تیره از آنها استفاده کنید.
۱۱. نحوه کار کردن با تنظیمات باتری را یاد بگیرید
در حال حاضر همه گوشیها یک یا دو حالت برای کاهش مصرف باتری دارند. این قابلیت، عملکرد پردازنده را کاهش میدهد و باعث میشود عمر روزانه باتری طولانیتر شود. برای مراقبت از باتری گوشی هوشمند خود، استفاده از این حالتها و تنظیمات را یاد بگیرید.
۱۲. نسخه پرمیوم و اصلی برنامهها را دانلود کنید
بسیاری از برنامهها، هم نسخه رایگان دارند و هم نسخه پولی. تفاوت بین این دو دسته، پخش تبلیغات در برنامه است که باعث میشود هم حجم اینترنت و هم باتری بیشتری مصرف شود. خرید و دانلود نسخه پرمیوم، تبلیغات را حذف میکند و میتوانید مدت بیشتری با آنها کار کنید. همچنین با کمتر شارژ کردن گوشی قدمی در مراقبت از باتری گوشی خود بردارید.
۱۳. برنامههایی که با امواج رادیویی کار میکنند غیرفعال کنید
میتوانید برنامههایی را که با امواج رادیویی کار میکنند و نیازی به آنها ندارید، خاموش کنید. اگر هیچوقت از NFC استفاده نمیکنید، دلیلی ندارد آن را روشن بگذارید. قابلیتهای دیگر مثل GPS و Bluetooth هم مقدار زیادی باتری مصرف میکنند. غیرفعال کردن همین موارد جزئی میتواند تاثیر چشمگیری در عمر روزانه باتری گوشی داشته باشد.
جمعبندی؛ مراقبت از باتری را جدی بگیرید
نسخههای فعلی iOS درصد سلامت باتری را نشان میدهند. چنین چیزی در اندروید وجود ندارد، اما برنامههای شخص ثالثی هستند که درصد سلامت باتری گوشی شما را مشخص میکنند. یکی از این برنامهها AccBattery است که وضعیت باتری را به شما میگوید. این برنامه هم، همانطور که پیشتر گفتیم، درصد مناسب برای باتری را بین ۲۰ تا ۸۰ درصد میداند. مراقبت از باتری گوشی هوشمند امری مهم و جدی است که باید به آن اهمیت بدهید.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
فاطمه گلوی
مطالب خیلی مفید بود ... ممنون
1510 روز پیش ارسال پاسخعلی رازمهر
واقعا عالی بود متشکرم
1506 روز پیش ارسال پاسخ