بعد از تصویب قانون رجیستری گوشی، عده زیادی نگران این هستند دستگاهی که می‌خرند اصل نباشد یا رجیستر نشده باشد. برای رفع نگرانی و همچنین جلوگیری از مشکلاتی که بعدها ممکن است پیش بیاید، قبل از خرید دستگاه، حتما از فروشنده بخواهید اصالت دستگاه را اثبات کند و یا خودتان برای بررسی اصالت رجیستری گوشی اقدام کنید. استعلام اصالت رجیستری گوشی یعنی قانونی بودن، مطابقت داشتن جواب استعلام، مدل و برند ذکر شده توسط سامانه همتا با مشخصات ظاهری دستگاه، مطابقت شرکت واردکننده، نوع واردات، نوع ارز و روشن نشدن و استفاده نشدن از دستگاه در گذشته است. پس برای بررسی اصالت رجیستری گوشی این مقاله را بخوانید.

رجیستری گوشی یعنی چه و چرا انجام می‌شود؟

پیش از شروع مقاله و آموزش روش‌های بررسی اصالت رجیستری گوشی ، اول توضیح مختصری می‌دهیم که اصلا رجیستری گوشی یعنی چه و چه مزایایی دارد. طرح رجیستری گوشی برای جلوگیری از قاچاق گوشی طراحی و اجرا شد. گوشی قاچاق یعنی دستگاهی که به صورت غیرقانونی و بدون پرداخت هزینه کمرگی وارد کشور شده است. با سیستم رجیستری، به محض اینکه سیم‌کارتی داخل گوشی جدیدی قرار بگیرد، ستاد مبارزه با قاچاق کالا، با استفاده از سامانه همتا، گوشی را بررسی می‌کند. اگر اطلاعات گوشی در فهرست گوشی‌های مجاز نباشد و به صورت قانونی وارد کشور نشده باشد، دستگاه را به عنوان گوشی قاچاق شناسایی می‌کند و بعد از ۳۰ روز دیگر نمی‌توانید از آن استفاده کنید. در حال حاضر تمام گوشی‌های موبایل وارد شده به کشور شامل این طرح می‌شوند. اما در ابتدای اجرای این طرح، بررسی اصالت رجیستری گوشی بیشتر روی گوشی‌های سامسونگ و آیفون معطوف بود.

بررسی اصالت رجیستری گوشی و تشخیص گارانتی معتبر

حالا که می‌دانید بررسی اصالت رجیستری گوشی چیست، این نکته را آموزش می‌دهیم که استعلام رجیستری به چهار روش انجام می‌شود و البته همه آن‌ها توسط سامانه «همتا» صورت می‌گیرد.

  • ارسال پیامک به شماره ۷۷۷۷
  • مراجعه به وبسایت www.hamta.ntsw.ir
  • شماره‌گیری کد دستوری (USSD) *7777#
  • دانلود و استفاده از اپلیکیشن همتا

چرا باید اصالت و رجیستری گوشی را بررسی کنیم؟

همانطور که احتمالا می‌دانید، اگر گوشی هوشمندی که می‌خرید مراحل رجیستری را پشت سر نگذارد، بعد از ۳۰ روز دیگر نمی‌توانید از گوشی یا سیم‌کارتی که داخل گوشی انداخته‌اید استفاده کنید. سامانه همتا برای همین مسئله آغاز به کار کرده و به راحتی می‌توانید گوشی‌هایی که از خارج کشور وارد شده، رجیستر کنید و به صورت قانونی و دائمی از آن‌ها استفاده کنید. 

همچنین بررسی اصالت رجیستری گوشی و قانونی بودن آن می‌تواند اصل بودن دستگاه و همچنین اطمینان از خدمات شرکت‌های گارانتی را هم تضمین کند. گوشی رجیستر نشده گارانتی ندارد و در صورت از کار افتادن و خراب شدن، کسی مسئولیت آن را به عهده نخواهد گرفت. 

آموزش استعلام اصالت و رجیستری گوشی 

در این مقاله ساده‌ترین روش بررسی اصالت رجیستری گوشی را با هم مرور می‌کنیم که بدون نیاز به هیچ ابزار خاصی قابل اجراست و دردسر زیادی ندارد و می‌توانید با یک گوشی ساده هم این کار را انجام دهید. 

کد دستوری *7777#

  • پیش از آنکه جعبه دستگاه را باز کنید، با هر گوشی دیگری که دارید، کد دستوری #۷۷۷۷* را شماره‌گیری کنید.

بررسی اصالت رجیستری گوشی - ۱


  • گزینه ۱ را شماره‌گیری و گزینه استعلام اصالت را انتخاب کنید.

بررسی اصالت رجیستری گوشی - ۲


  • هر دستگاهی کد شناسایی منحصربه‌فردی به نام IMEI دارد و به ازای هر درگاه سیم‌کارت یک IMEI متفاوت وجود دارد. این کد ۱۵ رقم دارد و روی جعبه دستگاه می‌توانید آن را ببینید. همچنین در تنظیمات دستگاه و قسمت About هم می‌توانید این کد ۱۵ رقمی را پیدا کنید. یک راه دیگر شماره‌گیری #06#* است که می‌توانید این کد را پیدا کنید و دقت کنید نیازی به باز کردن جعبه گوشی نیست.
  • اگر شناسه گوشی (IMEI) را درست وارد کرده باشید، نتیجه بررسی اصالت رجیستری گوشی برای شما پیامک می‌شود. 

پاسخ‌هایی که در جواب بررسی استعلام رجیستری دریافت خواهید کرد

  • شناسه (IMEI) قانونی نیست و در شبکه تلفن همراه سرویس نخواهد گرفت. این پیام یعنی گوشی قاچاق است و نمی‌توانید آن را در سامانه همتا فعال کنید. این گوشی را نخرید!
  • واردکننده: شرکت (نام شرکت). این یعنی گوشی به صورت قانونی وارد ایران شده و در سامانه همتا هم ثبت شده است. پس مشکلی برای ثبت و راه‌اندازی آن نخواهید داشت. البته باید IMEI اعلام شده با IMEI ذکر شده در پیامک مطابقت داشته باشد.
  • واردکننده: به‌صورت مسافری. این دستگاه‌ها برای مصرف شخصی مسافران وارد شده و نمی‌تواند فروخته شود یا مورد استفاده تجاری قرار بگیرد. این دستگاه‌ها گارانتی و خدمات پس از فروش ندارند. این گوشی را نخرید! 
  • واردکننده: صرفا مناطق آزاد. یعنی این دستگاه‌ها فقط در مناطق آزاد تجاری کشور قابل استفاده هستند. اگر ساکن این مناطق نیستید، از خرید این گوشی‌ها پرهیز کنید!
  • وارد شده با ارز دولتی. یعنی واردکننده دستگاه، برای ورود این گوشی به کشور از ارز دولتی استفاده کرده و اگر قیمتی که به شما گفته، مصداق بارز گران‌فروشی است، می‌توانید گزارش کنید.
  • این دستگاه قبلا با یک سیم‌کارت روشن شده است. یعنی این گوشی قبلا روشن شده و یک گوشی آکبند به حساب نمی‌آید. بنابراین اگر به اسم گوشی آکبند به شما معرفی شده، از خرید آن اجتناب کنید.
  • شناسه (IMEI) دستگاه قانونی نیست ولی مشمول طرح ثبت تلفن همراه نیست. یعنی هنوز لازم نیست برای آن بررسی اصالت رجیستری گوشی را انجام دهید و این گوشی مشمول طرح مبارزه با قاچاق کالا نیست. می‌توانید با قرار دادن سیم‌کارت و استفاده از آن، دستگاه را به صورت قانونی ثبت کنید.
  • شناسه (IMEI) دستگاه قانونی است ولی تلفن همراه نیست. یعنی این دستگاه قانونی است، اما اگر گوشی موبایل است آن را نخرید، چون IMEI متعلق به دستگاه دیگری است. 

در ادامه به طور خلاصه درباره اطمینان از گارانتی گوشی صحبت می‌کنیم که هنگام خرید گوشی مسئله مهمی است که باید به آن توجه کنید. بعد از بررسی اصالت رجیستری گوشی باید از گارانتی دستگاه هم اطمینان حاصل کنید. گوشی‌های سامسونگ معمولا ضمانت ۱۲ ماهه دارند. در این مدت اگر مشکلی برای گوشی پیش بیاید، نمایندگی موظف است گوشی را به طور رایگان تعمیر کند یا گوشی دیگری در اختیار شما قرار بدهد. 

تبصره‌های مختلفی وجود دارد که نمایندگی را از ارائه خدمات گارانتی سلب می‌کند. 

  • خرابی ناشی از آب خوردگی
  • خرابی ناشی از ضربه خوردن
  • دزدیده شدن
  • صدماتی که کاربر در آن‌ها دخالت داشته است.
  • سوختن پیکسل‌های LCD دستگاه

گارانتی شرکت‌های متفرقه

در ایران به جز سامسونگو هوآوی شرکت دیگری نمایندگی رسمی ندارد و به همین دلیل گارانتی‌های رسمی معنایی ندارند. شرکت‌های ثانویه که خدمات گارانتی ارائه می‌دهند، هنگام فروش گوشی با مشتری قراردادی امضا می‌کنند و علاوه بر پول گوشی، مبلغ مشخص دیگری را دریافت می‌کنند تا خدمات ارائه دهند!

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی اصالت رجیستری گوشی پرداختیم و نکاتی درباره گارانتی گوشی‌ها بیان کردیم. اگر گوشی مورد نظر شما به هر دلیلی با مواردی که در این مقاله عنوان کردیم مطابقت نداشت، از خرید آن اجتناب کنید. چون به راحتی می‌توانید میلیون‌ها پول را از دست بدهید و کسی هم پاسخگوی شما نباشد.